Honingkoekjes en Honing-limonade
BENODIGDHEDEN
- 100 g suiker + extra
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 350 g bloem
- 6 eetlepels honing
- 1 vanillestokje
- snuifjes zout
- 4 limoenen
- 1.5 sinaasappel
- 1 liter water
- 1 dl honing
- 1 koffielepel gedroogde lavendel
- ¼ bussel munt
- ijsblokjes
DE KOEKJES
- 100 g suiker + extra
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 350 g bloem
- 6 eetlepels honing
- 1 vanillestokje
- snuifjes zout
1. Doe de suiker met de malse boter en de honing in de mengkom van de keukenmachine.
2. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe ze ook in de mengkom.
3. Laat de keukenmachine met klopper draaien tot alles goed gemengd is.
4. Vervang de klopper door het K-hulpstuk. Doe lepel per lepel de bloem bij het deeg.
5. Meng een snuifje zout door het deeg en laat de keukenmachine nog even draaien.
6.Leg een vel huishoudfolie op het werkblad. Doe er de helft van het deeg op en rol tot een worst met ongeveer 2 cm diameter. Maak een tweede worst op dezelfde manier.
7. Draai de worsten aan de uiteinden dicht. Laat wat opstijven in de koelkast.
TIP Je kunt een verpakte deegworst gemakkelijk invriezen om later af te bakken.
8. Verwarm de oven voor tot 175 °C.
9.Strooi suiker in een schaal of diep bord.
10. Rol de worst door de suiker.
TIP De deegworst mag niet té koud zijn want dan blijft de suiker niet plakken.
11. Snijd koekje van ongeveer 1 cm dikte.
12. Bekleed een bakplaat met een siliconen bakmat of bakpapier.
13.Leg de koekjes op de bakplaat en bak ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
14. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
De limonade
- 3 limoenen
- 1 sinaasappel
- 1 liter water
- 1 dl honing
- 1 koffielepel gedroogde lavendel
15. Breng het water aan de kook.
16. Pers de limoenen en de sinaasappel. Doe het sap met de honing en de lavendel in een kan. Giet er het kokende water bij en roer om.
Laat volledig afkoelen.
17. Laat volledig afkoelen.
De afwerking
- 1 limoen
- ½ sinaasappel
- ¼ bussel munt
- ijsblokjes
18. Snijd de limoen en de sinaasappel in dunne plakken. Rits de blaadjes van de munt.
19. Giet de limonade door een zeef.
20 . Doe wat ijsblokjes, plakjes citroen en sinaasappel en blaadjes munt in hoge glazen. Giet er de limonade bij.